Είναι η βασίλισσα των αρωματικών φυτών, η πανάκεια της φύσης, αυτοφυής στα βουνά της Ελλάδας, γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων ως ο πυλώνας της Μεσογειακής Διατροφής.
Επιλέξαμε την Ελλάδα ως ιδανικό τόπο καλλιέργειας της κορυφαίας ποικιλίας Greek Oregano επειδή το μεσογειακό κλίμα και ο μοναδικός Ελληνικός ήλιος εξασφαλίζουν την καλύτερη ποιότητα ρίγανης παγκοσμίως.
Το γενετικό υλικό το οποίο χρησιμοποιούμε προέρχεται από την άγρια αυτοφυή ρίγανη, η οποία φύεται στις πλαγιές της Όσσας.
Η φυτεία μας βρίσκεται στα 1,200 μέτρα υψόμετρο στο όρος Όσσα μακριά από βιομηχανική ρύπανση και οδικούς άξονες. Καλλιεργείται παραδοσιακά, η συγκομιδή των ανθοφόρων στελεχών γίνεται χειρονακτικά, η δε ξήρανση γίνεται υπό σκιά σε φυσικό περιβάλλον. Η σύνθεση της Ossa Oregano είναι 70% άνθη και 30% φύλλα ρίγανης. Η φυτεία δεν ποτίζεται οπότε έχουμε μειωμένη παραγωγή, αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια.
Η ρίγανη πλούσια σε πολύ-φαινόλες και φλαβονοειδή, έχει υψηλή αντιοξειδωτική δράση και είναι μια άριστη πηγή για τη βιταμίνη Α, Κ, Κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φυτικές ίνες ασβέστιο καροτίνη και βιταμίνη Ε.
Η ρίγανη στη μαγειρική
Χρησιμοποιείται ευρέως στις πίτσες, στις σαλάτες (salad dressing), σε πιάτα ζυμαρικών και αυγών, στο μαρινάρισμα των κρεάτων χοιρινού, βοείου, πουλερικών, ψαριών κλπ πριν το ψήσιμο. Συνδυάζεται θαυμάσια στις σάλτσες μαριναρίσματος με το σκόρδο, το πιπέρι το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Δύο σημαντικά μυστικά...
Προσθέστε τη ρίγανη προς το τέλος του μαγειρέματος επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν το άρωμα και τα ωφέλιμα συστατικά της.
Πάντα πριν ψήσετε κρέας να το μαρινάρετε για αρκετές ώρες σε υγρό μίγμα (σάλτσα) που περιέχει κυρίως ρίγανη, σκόρδο, δενδρολίβανο και ελαιόλαδο. Η ισχυρή αντιοξειδωτική ιδιότητα της ρίγανης μειώνει σημαντικά τον σχηματισμό HCA’s (ετεροκυκλικών αμινών) που είναι καρκινογόνοι παράγοντες